Slovenya Geri Dönüşümde Öncü Oldu

Geri dönüşüm alanında yaptığı başarılı projeler ile adını duyuran Slovenya çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sonunda geri dönüşümde öncü bir ülke olmayı başaran Slovenya’dan gelen haberler ise umut vaat ediyor. Ülkenin başkenti Ljubljana’da bulunan atık artıma merkezi RCERO aynı zamanda Avrupa’da bulunan en büyük atık arıtma tesisi olma özelliği taşıyor.

Bu önemli tesiste bir yıl içerisinde 170 bin ton atık işleniyor. Üstelik bu atıklardan çok önemli ihtiyaçları karşılayacak ürünler elde ediliyor. Tesiste atıklar gübreye ya da yakıta dönüştürülüyor. Avrupa Birliği Bölgesel Politikası tarafından desteklenen bu projenin diğer ülkelere de ilham vermesi amaçlanıyor. Sadece çevreye değil ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağlıyor.

Tesisin Rehberi Bir Öğrenci!

Tesiste rehberlik yapan ise 10 yıldır çöplerini ayıran ve çevreye katkıda bulunan Edita isimli bir öğrenci! Konuya dair bir açıklama yapan Edita, çevresini de etkilemeyi başardığını şu sözlerle dile getirdi: “Başta insanlar ‘neden çöpleri ayırmalıyız, bu bizim işimiz değil ki, bunun için bize para ödemiyorlar, aksine hizmet almak için biz para ödüyoruz’ gibi tepkiler verdi. Ama 1-2 sene sonra bu görüşü benimsediler ve şu an çöplerini ayırmayan birini gördüklerinde buna oldukça şaşırıyorlar.”

Çöp Sanılanlar Tasarrufa Dönüşüyor

Bundan yıllar önce tüm doğal kaynakların tükenebilir olduğu düşünülüyor ve tahmini tarihler dahi belirleniyordu. Ancak artık kaynakların geri dönüştürülebilir olduğu biliniyor. Elbette doğal kaynaklar hızla azalmaya devam ediyor. Ancak insanların yakıt ve gübrelerini geri dönüşüm ile elde edebiliyor olmaları da umut verici bir gelişme. Üstelik “çöp” olarak değerlendirilen tüm bu ürünlerin geri dönüştürülmesi ekonomik anlamda da ciddi bir tasarruf anlamına geliyor.

Slovenya’da bulunan RCERO şehrin tüm yeşil alanlarında kullanılması gereken gübre ihtiyacının karşılanmasını sağlayarak da ülke ekonomisine ciddi bir tasarruf sağlıyor. Ülkenin en önemli yeşil alanlarından biri olan Tivoli Parkı’nda her yol 100 metreküp gübre kullanılıyor. Haliyle geri dönüşüm ile elde edilen tasarrufun oranı bir hayli yüksek. Ülke nüfusunun yarısının atık merkezinden faydalanabiliyor olması da bir diğer detay. Slovenya tüm dünya ülkelerine örnek olması gereken bu projesi ile doğaya da büyük katkı sağlıyor.

Bizim ile iletişime geçmek ister misiniz ?
Bize Sorun!